Tallers
PER NENS
TALLER DE CAIXES FOSQUES
Objectius: comprendre com funciona i construir una “caixa fosca”, aparell precursor de les màquines de fotografia de l’actual era digital.
Es tracta d’un senzill taller amb resultats sorprenents i molt visuals que el nen/a anirà seguint sota el guiatge dels Luthiers Drapaires fins a acabar fabricant-se la seva pròpia càmera.
Els Luthiers Drapaires porten el material necessari: lents, plàstics translúcids, brides, coloraines, enganxines i fanalets o caixes de sabates.
TALLER DE PINZELL MUSICAL
Objectius: comprendre la circulació de l’electricitat i passar-s’ho bé experimentant amb un pinzell musical.
El pinzell musical és un curiós instrument que basa el seu funcionament en la diferent resistència elèctrica que es produeix en fer córrer un pinzell, sucat en aigua salada tenyida i connectat a un circuit oscil·lador, damunt la superfície d’un paper. D’aquesta manera, al mateix temps que s’obtenen divertits glissandos i escombrats de notes, el músic-pintor deixa constància gràfica de la seva obra.
Al taller, els nens assistents podran muntar el seu propi Pinzell Musical amb el material ja preparat que els proporcionarem, provar-lo allà mateix i endur-se’l a casa.
PER ADULTS
TALLERS MONOGRÀFICS DE RECICLATGE DE COMPONENTS ELECTRÒNICS
El Taller està dirigit a tots aquells insteressats en conèixer les possibilitats que ofereix el reciclatge creatiu de deixalles tecnològiques.
Visita a la deixallería, on es fa una recollida de petits electrodomèstics, joguines velles i d’altres elements constructius que permetràn construïr algún tipus d’instrument.
Els alumnes tenen la possibilitat de construïr una Màquina de l’Amor i apendre com modificar una joguina.
Es farà també una petita mostra de circuit bending, modificació de tv per a transformar-les en oscil·loscopis i/o wobbulator i d’un perculator.
TALLER D’ANTENES: FER AUDIBLE ALLÒ INAUDIBLE I DONAR-LI NOUS USOS…!
El taller proposa una introducció als diferents tipus de radiofreqüències (FM, AM, SW i VLF) i als usos alternatius a nivell creatiu i de construcció de nous instruments que és possible donar-los-hi.
Així es presentaran diferents aparells musicals construïts amb emissors i receptors de ràdio recuperats de la deixalleria, se n’explicaran els principis de funcionament i es convidarà al públic assistent a provar-los i interactuar-hi.
Al mateix temps s’oferirà una atenció especial a les antenes de molt baixa freqüència (VLF), aparells capaços de captar els sons provocats, entre d’altres, per les tempestes solars, aurores boreals o moviments sísmics.
Instruments proposats per el taller d’antenes:
Piano invisible amb ràdios de freqüència modulada (FM)
Normalment una emissora de ràdio comercial té un radi d’acció de molts quilòmetres. Tot i això, què passaria si construíssim diverses emissores amb un radi d’acció de només dos pams? I si cada emissora emetés una nota? I si pel damunt hi passéssim un petit receptor? Acabaríem construint una mena de piano invisible, una arpa de ràdios.
Theremin amb ràdios d’amplitud modulada (AM)
L’any 1919, Leon Thermen, un enginyer de ràdio i violinista soviètic va aprofitar els acoblaments que es produïen en el seu laboratori per acabar construint un dels primers instruments electrònics de la història: el theremin, un instrument que es toca sense tocar-lo. Veurem com això mateix també és possible fer-ho amb tan sols tres ràdios convencionals de AM un xic modificades.
Ràdios d’ona curta sense piles (SW)
Creieu que poden existir receptors de ràdio que funcionin sense electricitat? Sí. Aquests aparells s’anomenen ràdios de galena i és molt senzill fabricar-les amb components que podem recuperar fàcilment d’electrodomèstics en desús.
Antenes per escoltar l’univers (VLF)
Tot l’univers ressona: les tempestes solars, les aurores boreals, les plaques tectòniques… us imagineu poder escoltar tots aquests sons? Precisament per a fer-ho possible es van inventar els receptors de molt baixa freqüència: uns aparells semblants a les ràdios on, sintonitzis on sintonitzis, el locutor sempre és la mateixa naturalesa.
Demana presupost: drapaires@telenoika.net