Interactiu

Els Luthiers Drapaires proposem un espai on els usuaris, tan petits com grans, tinguin a la seva disposició diversos instruments construïts a partir de material electrònic de rebuig recuperat i reciclat (més avall explicacions i fotografies de cada instrument que es pot presentar)

Objectius: jugar i endinsar-se en el món del DIY (Do It Yourself) o “Fes-t’ho Tu Mateix”, descobrint sorprenents i extravagants instruments audiovisuals fets a partir del reciclatge i modificació de petites joguines electròniques, antigues ràdios d’ona mitja, càmeres fotogràfiques, experiments de visualització del so i senzills circuits electrònics.

SONY DSCLa Màquina del Amor

La màquina de l’amor és un instrument format per dues antenes d’alta tensió recuperades d’una vella fàbrica tèxtil i un enorme radiocassette que funciona com a amplificador.

Quan dues persones agafen amb una mà una d’aquestes antenes i amb l’altra es toquen entre elles, la Màquina de l’amor comença a generar curiosos sorolls i notes que van canviant de freqüència en mesura a la força amb la que les dues persones es toquen, de la superfície de pell que tinguin en contacte i del seu grau d’humitat.

S’explica el seu funcionament i després s’ofereix als assistents que hi participin i facin sonar l’instrument. Es pot fer un cercle tan gran com gent hi hagi per fer-lo sonar.

pinzells sonorsPinzell Musical

El Pinzell Musical és un instrument basat en el mateix principi de funcionament de la Màquina de l’amor, però substituint un dels actors per un pinzell i l’altre per un clip de referència en contacte amb el paper on es pintarà la melodia. Partint de la idea de les resistències líquides, i havent tenyit l’aigua amb tinta, en fer córrer el pinzell pel damunt de la superfície del paper no tan sols s’obtindran interessants glissandos i escombrats de notes, sinó que en quedarà constància gràfica.

Durant la demo s’explica el funcionament, deixant pas a que grans i petits puguin experimentar-hi. Per això portem fulls i tinta.

Bending_fotomogudaCircuit Bending

Joguines per a ser tocades i manipulades però amb resultats sorprenents!

Moltes joguines són petites i de difícil manipulació. Sigui per això o per raons purament estètiques, podem canviar la seva aparença externa. En aquests casos extreiem la circuiteria del seu lloc original i la recol·loquem dins altres carcasses (mòdems, caixes de cintes VHS, etc.) i substituim els seus components de fàbrica (interruptors, polsadors, potenciòmetres) per altres de més espectaculars i descontextualitzats.

OLYMPUS DIGITAL CAMERACàmeres de Fotografiar Sorolloses

Amb el visor d’una càmera de fotografiar i una fotoresistència es poden construir sorprenents instruments musicals accionats a distància: només cal passejar-s’hi pel davant o jugar a fer-hi ombra amb la mà perquè comencin a sorgir-ne estranys sorolls…!

Si encarem una llum suficientment potent a les càmeres, el so produït pels oscil·ladors serà tan agut que caurà fora del nostre rang audible. Caldrà només però, que ens col·loquem entre el focus i les càmeres i passem l’ombra de les nostres mans sobre la mira de les càmeres perquè el so caigui de manera sobtada a nivells audibles. Es tracta d’un instrument que permet ser interpretat a grans distàncies.

Caixes Fosquescaixa fosca

Aparell precursor de les màquines de fotografia de l’actual era digital. Consisteix en una caixa tancada en la que entren els raigs de llum refectits pels objectes de l’exterior únicament a través d’un petit orifici practicat en una de les seves parets. L’orifici funciona com una lent convergent i projecta a la paret oposada una imatge de l’exterior invertida verticalment i horitzontalment

 

 

SONY DSCCaixes de Llum

Una càmera de fotografiar i un projector són exactament el mateix… però a l’inversa!

Amb la Caixa de llum és fàcil d’entendre: només cal un mirall, una lent, un bloc de dibuix, uns quants retalls de cartolines de colors, dos llums, un conmutador i un xic de foscor!

 

 

 

Demana presupost: drapaires@telenoika.net