Metodologia

El procés de treball del Taller dels Luthiers Drapaires

0. Visita a la deixalleria

Primer fem una visita a la deixalleria municipal, a la recerca de trastos que puguin produir sorolls. Busquem, sobretot, coses que generin moviment: pistons electromagnètics(solenoides) i motors, que trobem a minipimers, ventiladors, rentadores, depiladores…. També ens van molt bé les coses que produeixen imatges: televisions, llums, monitors vga… I per suposat aparells d’àudio: ràdios, amplificadors, lectors de CD, pletines de casset….

També recollim materials que ens puguin ser utils a l’hora de crear estructures que allotgin els instruments: capses de fusta o plàstic, esquadres metàliques, tornilleria…

0.5 Desmuntatge i selecció

Ens Emportem tot el material al taller, i tornabis en ma començem a desmuntar aparells i a extreure’n els components útils, desde components electromecànics (com motors o solenoides) fins component electrònics (resistències, condensadors, circuits integrats, potenciometres, botons, leds, etc.

1. Disseny de l’electrònica de control

La nostra intenció és construir un circuit de control de tants actuadors (motors, reles, etc) com sigui possible.  Per tal de fer usable aquesta circuiteria, introduirem un port MIDI que permeti controlar els dispositius bé des d’un teclat o bé des d’un sequenciador o sofware d’audio/MIDI. Tot aquest procés el realitzarem fent servir la plataforma Arduino. Dividim el procés de disseny de l’electrònica i programació de software en aquestes fases:

 • 1.1. Port MIDI IN
 • 1.2. Shift Out
 • 1.3. Relés
 • 1.4. Driver de Motors
 • 1.5. Dimmer
 • 1.6. XBeee
 • 1.7. Impressió i acabats de les plaques finals
 • 1.8. Encofrat

2.Disseny mecànic

A traves d’un procés de recerca en materials, definirem els tipus d’instruments que volem generar (percussius, de vent, de corda…). Un cop decidits els instruments a realitzar, iniciarem un procés de disseny mecànic: tipus de transmissió de moviment, càlcul de rotacions i construcció de l’esquelet dels instruments amb els materials que trobem (ferro, fusta, plàstic, vidre, cartró….)

 • 2.1. Recerca de materials (sonoritats, components, caixes de ressonància, esquelets)
 • 2.2. Esboços de mecanismes i càlculs
 • 2.3. Ensamblatge
 • 2.4. Sistemes d’amplificació (acústics, piezoelectrics, microfonia)
 • 2.5. Depuració i tests

3. Composició

Un cop acabat l’instrument, generació d’una peça musical específica per als instruments.

4. Concert / presentació

Presentem públicament els resultats del procés de treball, i fem un petit concert

5. Tornada a la deixalleria

Tornem a la deixalleria i llençem tota la deixalla que no hem fet servir per haverla descartat, així tanquem el cicle del re-reciclatge

6. Publicació d’esquemàtiques i codis

Publiquem a internet les esquemàtiques dels circuits i els codis de programació que hem generat, per tal de retornar a la comunitat els coneixements que hem obtés gràcies a la col·laboració dels internautes.

Anuncis

2 responses

 1. Kim

  I ja us deixen entrar a la deixalleria? recordo que lultim cop que vaig anar a tirar un munt d’ordinadors antics em van posar moltes pegues

  Juny 9, 2010 a les 5:42 pm

  • escenografiainteractiva

   es una odissea! s’ha de demanar permis als ajuntaments o a l’agencia catalana de residus. En alguns casos, et pots guanyar la confiança dels responsableas de les deixalleries i qeu et reservin coses concretes, pero en barcelona o ciutats grans es impossible!

   Juny 28, 2010 a les 7:29 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s