Procés

El procés de treball, documentat.

Ens agrada publicar, de manera cronològica, els avenços que anem fent en la construcció dels instruments. Així anem sedimentant els coneixements que adquirim i compartim amb tothom els fruits de les nostres investigacions. En aquest espai trobareu les esquemàtiques i codis de programació finals dels instruments, per si voleu reproduirlos vosaltres a casa, o modificarlos al vostre gust.

Campanes Tubulars

Amb els coneixements d’electrònica i mecànica que hem anat adquirint durant el taller del Bòlit, estem montant un monstruo musical, unes campanes tubulars autòmates i controlades per Midi. Hem construit una estructura de ferro de 3*2 metres des d’on penjar els tubs, i mitjançant el circuit electrònic que dissenyàrem per al conjunt de percussió (Arduino + Midi IN + Mosfets)  controlem 13 electroimans que fan de percutors. El Miguel i l’Àlex d’Hangar ens han ajudat a fer el circuit com cal (amb pcbs), aqui teniu la esquemàtica i els arxius, per si us son útils. I una foto de les campanes.

xylo

Arduino + Midi IN + Mosfets: Esquematica PNG

Arduino + Midi IN + Mosfets: Esquematica Eagle

Arduino + Midi IN + Mosfets: PCB Eagle

Arduino+Midi In+ Mosfets: Codi Arduino

Abans de començar amb el taller al Niu el Xevi i jo hem estat jugant una mica amb el Arduino i uns quants shields i circuits que hem anat conseguint d’aqui i d’allà.

De moment hem comprobat el següents circuits:

1. MIDI IN per a Arduino

i si, sembla que funciona! i a més amb una latència molt baixa!

això ens servirà per a interpretar els nostres instruments mitjançant un teclat midi, caixa de ritmes o a traves d’un software sequenciador. De guays.

2. Arduino Easy Driver

També hem encomanat i testejat el driver de motors pas a pas “easydriver”

El stepper amb que hem probat tenia un comportament extrany, pero pel que hem pogut llegir als forums d’internet sembla que podria ser pel transformador electric que estavem fent servir, de poca potència. Necessitem uns 20 Volts i uns 0.5 Ampers. Ens queda pendent de test definitiu…

3. Arduino Shift register

Arduino ofereix 13 pins de sortida de voltatge, pero per a algunes aplicacions segurament necessitarem extendre aquestes sortides. Per tal de superar aquesta limitació existeix un circuit integrat que redirecciona una corrent fixa (5v) en funció d’un senyal de control que oscili linealment entre 0v i 5v. Amb cada integrat podem gestionar 8 outs, així que amb aquest truc podem augmentar bastant el numero de sortides d’Arduino.

http://www.arduino.cc/en/Tutorial/ShiftOut

shift_low

4. Relays

També hem estat fent experiments amb relés, que ens seran molt útils per a treballar amb voltatges alts. Per tal d’engegar i apagar bombetes, solenoides, televisors, radios, minipimers…

pero el que ens interessa sobretot és treballar amb electroimans solenoides, uns petits actuadors electromecànics que poden ser molt útils per a dissenyar instruments percussius, com bateries, xylofons o campanes tubulars:

Hem probat el shift_out + relays, i sembla que tot funciona. Ens queda pendent ensamblar-ho a nivell de programació amb el port Midi in…

La Deixalleria

Unes quantes fotos de la recollida de trastos a la deixalleria municipal de Girona.

Impresionant la de coses que es troben!

El NIU

L’espai on estem currant, impresionants les vistes del riu des d’aqui.

Disseny de l’electrònica

Hem construit uns quants circuits per a controlar els component electromecanics que trobavem a la deixalla

Dimmer AC per a control de grans motors

Shield arduino per a control de motors DC/steppers/servos

Circuit MIDI IN > 8 outputs 12V

En breu publicarem les esquemàtiques del circuits que hem dissenyat, estigueu atents si us interessa. De moment, unes fotos.

luthiersdrapaires-6

Anuncis

2 responses

 1. Xandri

  Bona tarda, sóc percussionista, i he de realitzar un concert, i m’agradaria saber quina distància han de tenir els tubs per poder tenir les notes RE3, SOL3 i LA3.

  Gràcies

  febrer 4, 2011 a les 7:28 pm

  • escenografiainteractiva

   mmmm,
   nosaltres hem anat tallant a través de prova i error, amb un afinador en ma.
   De fet hem acavat fent una escala una mica extranya, ja que de vegades tallàvem una mica més del compte i haviem d’anarnosen a la nota següent…

   Es poden fer càlculs de tall precís, tenint en compte el gruix del perfil del tub i el diametre del tub, tot i que també influeix el material utilitzat. Els experts recomanen coure o llautó (els nostres son tubs de ferro de pixats dels porcs… pero no sonen malament!)

   Si vols fer-ho bé,
   fes una ullada a aquesta web:
   http://home.fuse.net/engineering/Chimes.htm

   esta ple de informació sobre com construirse un mateix les campanes, amb indicacions de tall i materials…

   Sort!, i ja ens contaras!

   febrer 8, 2011 a les 10:36 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s